Lojistik sektörünün gelişimini desteklemek ve sektör temsilcilerini bir araya getirmek amacıyla kurulan Lojistik Derneği (Lojider), ilk kongresini kuruluşunun birinci yıl dönümünde 30 Ekim tarihinde gerçekleştirdi. DFDS sponsorluğunda düzenlenen kongrede, sektördeki yenilikler ve zorluklar ele alındı. Uluslararası lojistik koridorları, yapay zeka, dijitalleşme ve deprem sonrası lojistik gibi başlıklar altında sektörün geleceğine dair stratejiler tartışıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Lojider Başkanı Dr. Kayıhan Özdemir Turan, derneğin sektördeki tüm firmaları bir araya getirme amacı taşıdığını vurguladı. Turan, “Bugün 7 bölgede 325 üyemiz bulunuyor, 35 ilden 500 üyeye ulaşmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlıyor ve 2,7 milyar dolar değer üretiyoruz” dedi. Ayrıca, uluslararası iş birlikleri ve lojistik eğitimi için beş üniversite ile protokoller imzaladıklarını belirten Turan, gençlerin sektöre kazandırılmasına yönelik projelerin sürdüğünü ifade etti. "Erasmus projeleri kapsamında sertifika alan ikinci dernek olduk. 25 öğrencimizi yurtdışına staj eğitimine göndereceğiz,” diyerek eğitimin önemine dikkat çekti.
Kongrenin sponsorluğunu üstlenen DFDS Pazarlama, İş Geliştirme ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fuat Pamukçu, Cumhuriyetin 101. yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, “Çözümü uzaklarda aramaya gerek yok. Bundan 100 sene önce her şeyini feda etmeye hazır bir milletin evlatlarıyız.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’yi temsil eden lojistik firmalarının global ticarette güçlü bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Fuat Pamukçu, "Kamu ve özel sektör iş birliği çok önemli. Biz de ülkemize ve Cumhuriyetimize sahip çıkarak işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi. Pamukçu, lojistik sektörünün küresel riskler karşısında daha güçlü bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade ederek, “Hiçbir zaman yılmayın.” diyerek konuşmasını tamamladı.
TİM Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Türkiye’nin dış ticaret hacminin artmasıyla lojistiğin ihracattaki öneminin daha belirgin hale geldiğini söyledi. Bayrak, "İhracatın kalbi malların sınırları aşmasıyla atar. Ülkemizin lojistik altyapısını güçlendirmesi gerekiyor. Güçlü lojistik hizmetler ihracatçılar için stratejik bir avantaj sağlar. Türkiye'nin dış ticaret hacmi bugün 617 milyar dolara ulaştı. Maliyetleri düşüren ve süreçleri hızlandıran çözümler dikkat çekmektedir," ifadelerini kullandı. Sürdürülebilir lojistik çözümlere olan ihtiyacı vurgulayan Bayrak, “İntermodal taşımalara yapılan yatırımlar stratejik öneme sahip” diyerek Türkiye’nin bu alanda ilk 10 ülke arasında yer almasını hedeflediklerini belirtti.
Kongrede konuşma yapan Prof. Dr. Emre Alkin, lojistikte sürdürülebilirlik ve insan kaynağının önemine dikkat çekti. Alkin, "Türkiye’nin küresel lojistikte daha güçlü bir yer edinebilmesi için organizasyon şemalarını ve insan kaynaklarını yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir bir yapı oluşturmak sektörün geleceği için çok önemli.” dedi. Lojistik sektörünün küresel trendleri yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan Alkin, sektörde yenilikçi yaklaşımlara ve modern yönetim stratejilerine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Kaynak: LOJIYOL