Zirvenin açılışında konuşan Lojider Başkanı Dr. Kayıhan Özdemir Turan “ Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı anlayışla önce hayal edip, sonra çok çalışarak hazırladığımız bu kongrenin hepiniz için yeni bilgilere ve güzel anılara vesile olacağına eminiz. Lojistik bir kavram. Bu kavram bir biri ile etkileşim halinde olan bir dizi hizmetin bir araya gelmesi ile anlam buluyor. Lojistik Hizmetler olarak ifade ettiğimiz bu hizmetleri üreten firmalarımızın bir araya gelerek oluşturduğu ve tüm lojistik hizmet sağlayıcı firmalarımızı aynı çatı altında buluşturan LojiDer, lojistik sektörümüz için bir ilk.
LojiDer üyeleri hem ulusal hem de uluslararası boyutu ile tüm lojistik hizmetleri üretiyor. Bugün itibarı ile ülkemizin 7 bölgesinde, 27 ilinde, 325 LojiDer üyesi bulunuyor. Genel Kurulumuzu yapacağımız 2025 Şubat ayında 35 ilimizden 500 üyemiz olmasını hedefliyoruz. LojiDer üyelerinin 2023 yılında ülke ekonomisine katkısı yaklaşık 2.7 milyar amerikan doları yaklaşık 15000 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu istihdamın %18’i kadın. Üyelerimiz toplam 28 adet kadın sürücü istihdam ediyor.
Şubat ayında, 40 yıl önce faaliyetlerine başlayan ve 22 ülke lojistik derneğinin üyesi olduğu Avrupa Lojistik Derneği – ELA’ya ülkemizden ilk başvuru yapan ve kabul gören STK LojiDer oldu. Temmuz ayında dünyada 3 bölgede faaliyet gösteren 27 yıllık bir geçmişi olan ve değerli malların taşınmasına yönelik kriterleri ve sertifikaları belirleyen TAPA’ya ülkemizden ilk başvuru yapan ve kabul gören STK LojiDer oldu. 28 Haziran tarihinde TDT bünyesinde kurulan Lojistik Merkezler ve Kargo Taşıyıcıları Birliğine ülkemizden ilk başvuru yapan ve kabul gören STK LojiDer oldu. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun 4 çalışma grubunda aynı anda sandalyesi olan ilk STK LojiDer oldu.” dedi.
Dr. Kayıhan Özdemir Turan Lojider olarak gerçekleştirecekleri faaliyetleri hakkında da şu bilgileri verdi :” Temmuz ayında çevrimiçi, Eylül ayında Cenevre’de fiziksel toplantılara katılarak ülkemizi temsil ettik, etmeye devam edeceğiz. Bu kısa dönemde Portoroz’da, Bakü’de, Bred’de, Berlin’de, Cenevre’de, Astana’da düzenlenen kongre, forum, panel ve etkinliklere LojiDer olarak katılım sağladık.
Azerbeycan Gümrük Müşavirlik ve Lojistik Firmaları Derneği ve Kazakistan Taşımacılık ve Lojistik Organizasyonlar ve Dernekler Birliği ile iş birliği protokolleri imzaladık. Kırgızistan, Özbekistan ve İran’ın ilgili dernekleri ile önümüzdeki dönemde benzer protokoller imzalayacağız.
Sektörümüzün ihtiyacı olan insan kaynağının sektörümüz beklentileri paralelinde yetiştirilmesi için lojistik eğitimi çok değerli. Bu amaçla şu ana kadar 5 üniversitemiz ile iş birliği protokolleri imzaladık ve başka üniversitelerimiz ile de benzer protokoller imzalamaya devam edeceğiz. Türkiye Ulusal Ajansı ile yaptığımız görüşmeler sonrası Erasmus+ projeleri için gerekli olan OID kimlik numarası alan lojistik sektöründeki ikinci STK LojiDer oldu. 2025 yılı için hazırladığımız ve sunduğumuz projemiz onaylanırsa AB’den alacağımız finans desteği ile önümüzdeki sene İstanbul, Bursa, Samsun, Gaziantep ve Mersin illerimizdeki 5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden 5’er, toplamda 25 öğrencimizi yurtdışında 3 haftalık staj programına göndereceğiz. Sosyal Sorumluluk bilinci ile ilk desteğimizi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve ARF BİO Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş ile birlikte İzmir Ödemiş Zeytinlik Sabahattin Şenocak İlkokulumuzda gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde toplam 7 bölgede 7 ilkokulumuza benzer destekleri vereceğiz. Sürdürülebilir yapıları ile kendimize örnek aldığımız değerli STK’larımızı ziyaret ettik, etmeye devam edeceğiz. Son olarak geçtiğimiz hafta TOBB Lojistik sektör meclisi üyelik başvurumuz kabul edildi."
Kongrenin sponsorluğunu yapan DFDS Pazarlama, İş Geliştirme ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fuat Pamukçu, “ LojiDer’in ilk kongresinde de ana sponsor olarak sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. 29 Ekim Cumhuriyet bayramımızı yurtta ve cihanda coşkuyla kutladık. Biz de sektörümüze sahip çıkarak, birbirimize sahip çıkarak, ülkemize ve Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkarak bu görevi en iyi ve layıkı ile yapmaya devam edeceğiz. Bu panelde önemli konuları ele alıyor olacağız. Lojistik koridorlar , Finansmanın önemi, Yapay zeka ve dijitalleşme başlıca konularımız. DFDS olarak 2023 yılında meydana gelen asrın depremi olarak anılan Kahramanmaraş depreminde ilk müdahale desteği için deniz köprüsü kurulmasında ve İstanbul’dan Hatay’a iki roro gemisi kaldırılmasını organize etmiştik. Kurucu üyelerinden olduğum LojiDer gibi çok sayıda derneğin kuruluşunda, yönetim kurullarında, başkanlık mevzikisinde, yüksek istişare kurullarında, başkan yardımcılıklarında bulundum ve bulunmaktayım. Ülkemize olan borcumu, sivil toplum yoluyla vatanımıza hizmet ederek özellikle kadın hakları, eğitim ve gençler gibi önemli alanlarda çaba sarfederek ödemeye gayret gösteriyorum. LojiDer daha bir bebek. 1.ci senesindeyiz. Her derneğin en zor zamanı ne zamandır biliyor musunuz? Amatör bir ruh ve heyecanla kurulur dernekler En zor zamanı ise ilk kuruluş aşamasından hemen sonrasıdır. Bize ileriye taşıyacak olan tartışmalar ve kavgaları yapalım ama birlik ve beraberliğimizin önüne geçmesin.” dedi.
Kaynak: Ekonomi Yönetimi